De 4 mest populære CH24 Y-stole

Eg sæbe med naturflet

Eg sæbe med naturflet Shop her

Bøg sort med naturflet

Bøg soft sort med naturflet Shop her

Eg olie med naturflet

Eg olie med naturflet Shop her

Bøg slate med naturflet

Bøg soft slate med naturflet Shop her
 

Hans J. Wegners CH24 Y-stol

Bestil Hans J. Wegners mest populære og bedst solgte mesterværk Y-stolen her - i Wegners fødeby Tønder!
Y-stolen bliver også kaldt for CH24, som han designede i 1949 til Carl Hansen & Søn. Med sit karakteristiske Y-formede rygstykke og dampbøjede rygbøjle er Y-stolen et håndværksmæssigt mesterværk, der har været i produktion uafbrudt siden 1950. Den populære stol består af 14 unikke dele og gennemgår 100 produktionsled, hvoraf de fleste processer foregår på snedkerværkstedet. Eksempelvis er sædet håndflettet af 120 meter papirsgarn.

Y-stolens historie

Hans J. Wegner startede sin egen tegnestue i 1943 og allerede året efter designede han den første kinastol, en række stole der alle var inspireret af kinesiske kejserstole. En af disse stole er den kendte CH24. Designet er enkelt, men konstruktionen gør at stolen skal gennem mere end 100 led i produktionen. Stolen er siden 1950 blevet produceret uafbrudt og Carl Hansen & Søn har med tiden udarbejdet forskellige limiterede udgaver af Y-stolen, som hyldest for Hans J. Wegners smukke designklassiker.

Y-stolens håndflettede sæde

Første gang Amerikanerne besøgte Carl Hansen & Søn, og de så Y-stolen, spurgte de hvilken maskine der lavede stolens fletsæde. Snedkerne så på hinanden og da Amerikanerne så håndarbejdet på Y-stolen, stod de med måbende ansigter! Hver enkelt sæde på Y-stolen bliver omhyggeligt flettet i hånden med 120 meter papirsnor. For at opnå et smukt og ens resultat kræver det en utrolig præcision og håndelag for håndværket.

Wegner ønskede ikke at bruge det tidstypiske søgræsflet, men hellere den nye papirsnøre, som var et restprodukt af papirproduktionen, og Wegner var dermed en af de første, der anvendte dette på en stol. Der er eksempler på, at Wegnerstole med 50 års brug bag sig stadig holder sig flot - med livets præg og patina.

Håndværk og design går her hånd i hånd - et smukt stykke arbejde!

Y-stolens mange varianter

Vidste du, at der i alt findes mere end 150 unikke kombinationer af Y-stolen? Ikke nok med, at du kan få Hans J. Wegners Y-stol i mange forskellige træsorter, behandlinger og flettyper, fås den smukke stol også i 25 forskellige farver. Udforsk de forskellige udgaver af Y-stolen her og kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller ønsker flere stole.

Hans J. Wegner's relation til Tønder

Hans J. Wegner tog sin første skridt og sine første træk med høvlen her i Tønder. Allerede i en tidlig alder viste han stor interesse i sin fars arbejde i skomagerforretningen og træarbejdet. Som 18-årig blev han udlært snedkermester i Tønder og viste sit kunstneriske talent og sit mesterarbejde til perfektion. Han drog til hovedstaden for at lære endnu mere om kunst og håndværk og fik sit gennembrug i 1949 hvor vi kender den smukke og verdenskendte Y-stol fra.

Her i Wegners fødeby Tønder er Vandtårnet blevet stedet, hvor Wegners verdenskendte mesterværker han selv har haft stående i sin bolig, vises frem. Han har selv været med til at udpege de udstillede modeller og insisterede på, at besøgende og interesserede skulle have muligheden for at prøve designklassikerne, da det jo er møbler. Blot 300 meter fra Wegner Pladsen ligger Møbelhuset 2, hvor du ikke kun kan prøve møblerne med også købe dem. Vi råder over hele 5.000 m2 udstiling af blandt andet Danmarks største Carl Hansen & Søn showroom og alle kendte designklassikere fra både danske og internationale designere. 

Inspiration til Y-stolen i indretningen

Y-stolen er en elegant stol, med organiske former der giver et let og stilfuldt udtryk i spisestuen, eller hvor du vil have din stol hen. Designet er tidløst og passer ind i alle indretninger og stile. Du kan altid begynde med én stol – der kan stå i hyggekrogen, på kontoret eller i soveværelset – og derefter udvide antallet, så det kan blive dine nye spisebordsstole. I denne tid er farver moderne og er du den modige køber, er det super inspirerende at komme i et hjem, hvor du har 4 forskellige farver af Y-stole stående omkring dit spisebord. Er du mere til de klassiske stole er eg sæbe med naturflet en af de mest solgte udgaver.

Vedligehold din Y-stol

Y-stolens flettede sæde af papirsgarn er sårbart i den forstand, at papir – som man også kender det i almindelig brug – suger. Naturligvis har det anvendte papirsgarn fået en behandling – men stadig kan det være vanskeligt at få en rødvins- eller ketchupplet væk, og formentlig kommer den aldrig hel væk. Vores bedste råd er, at tage en klud i lunken sæbevand og duppe på sædet. Vær opmærksom på at du ikke skal skure! Det vil ødelægge papirsgarnet.

Hynder til din Y-stol

Vores bedste råd er, at tilkøbe en hynde til Y-stolen, som du kan beskytte stolen med i hverdagen. Du kan altid tage den af, når gæsterne kommer. Vi anbefaler at købe en af Carl Hansen & Søns egne hynder. Der er mulighed for at vælge mellem læder og stoff, den kan fås i tre læderfarver og to stoffarver se nedenunder.

Læderhynde Loke 7050

Læderhynde Loke 7050 Shop her

Læderhynde Loke 7150

Læderhynde Loke 7150 Shop her

Læderhynde Loke 7748

Læderhynde Loke 7748 Shop her

Stofhynde Focus Melange 60310

Stofhynde til CH24 Y-Stolen - Focus Melange 60310 Shop her

Stofhynde Focus Melange 60099

Stofhynde til CH24 Y-Stolen - Focus Melange 60099 Shop her